Patlıncalı Penne Arrabbiata

Penne arabiatayı her yerde duyarız, aslında napolitandan ne farkı ar derseniz; tek farkı bizim ağız tadımıza daha uygun oluşu. Biz Türkler bu makrnayı seviyoruz. İsmindeki araplar ise; bence böyle bir makarnayı sofralarına bile sokmazlar.

Bildiğimiz üzere Arapların Kuzey Afrikada rahat durmaması İtalyan çizmesine çıkmaya gayretleri sonucu onların acı baharatlarıyla ortaya çıkmış bir tariftir. Eğer daha yoğun bir tat yakalamak istiyorsanız içine patlıcan koyun, domatesli makarnadan bir farkı olsun.

Yapmamız gereken ilk şey patlıcanların acısını çıkarmak. 3 tane kemer patlıcan yeticektir.Bunun için patlıcanları önce uzunlamasına enlemesine 3 kesin fakat keserken kabuğunun hepsini soymayın. Çizgili olsun, göze hitap etsin. Bu patlıcanları tuzlu suda yarım saat kadar bekletin.

Patlıcanları tatlarında bırakarak veya yağ çektirmeden kızartmak zordur. Gözünüzden kaçırdığınız birkaç saniye içersinde kararıp 5 para etmez hale gelebilirler. Ben bu yüzden fırını tercih ediyorum. İnce uzun kestiğiniz patlıcanları fırında yağlı kağıt üzerinde biraz zeytinyağına bulayıp 180 derecede pişirin.. Gözünüz orda olsun. Yanmasınlar. Hem daha az yağlı hemde daha diri tatları oluyor. İnce uzun ve yassı dilimleri makarna hazır olurken küp kesiceğiz.

Şimdi sos için 1 orta boy soğanı ve 2 diş sarımsağı küçük küpler halinde doğrayalım. Orta boylu derin bir sos tenceresinde, önce sarımsağı ve sonra soğanları zeytinyağında orta ateşte kavuralım. Soğanların rengini kaybetmesine yakın 2 adet defne yaprağını ve yarım konserve doğranmış domatesimizi ekleyip ateşi biraz daha arttıralım. Mutlaka tuzunu daha suyu kaynamamışken ekleyin. Sosun suyu uçar gibi olduğu zaman 4 pinç kekik, 4 pinç taze çekilmiş karabiber ve beyaz biber ekleyelim. Acılaşması için güzel bir acı komamız gerekiyor. Bu tabascoda olabilir, kaliteli kırmızı pul biberiniz varsa buda olur veya ev yapımı acı biber salçasıda iş görür. Ama salöanın kıvamı bozmamasına dikkat edin. Şuan elimizde mis gibi kokan bir sos olması gerekiyor.

Makarnamızı makarna pişirme esaslarına göre pişirelim. Kalın kesme penne tercih edin. Barillanın ki iyidir.

Makarna Pişirme Esasları: Suyunuzu kaynatın, kaynadıktan sonra 5 yk zeytinyağı ve 5 pinç tuz attıktan sonra makarnanızı atabilirsiniz. Zeytinyağı koymak istemyorsanız 100 gram makarna için tencereye 1 litre su koymalısınız. Güçlü ateşte 6-7 dakika sonra kontrol etmeye başlayın. Çok yumuşak olmamasına özen gösterin. Maksimum 10 dakika içersinde pişecektir. Kesinlikle sudan geçirmeyin ve süzüp az yağlı tencereye geri koyun.

En son olarak tencereye sosu koyarak karıştırın, patlıcanları küp kesip içine atın. Ve karıştırın. Çok az pişirip son kez kekik ve parmesanla süsleyip servis edin.

Şarap önerisi; Buruk tat seviyorsanız Syrah (nodusunki olabilir) veya kaliteli bir öküzgözü-boğazkere kupajı. Mesela Buzbağ Rezerv.

Yorum bırakın