Oturupta size şarap nasıl saklanır, kokusu, gövdesi, rengi, tadı, öncesi, sonrasını anlatmayacağım. Çünkü bende bilmiyorum. Hatta size şu yemekle şu şarap içilir tavsiyeside vermeyeceğim. Siz mümkün olduğu kadar şarap için; aradığınız şarap yok diye başka şarap içmemezlikte etmeyin. Şarap önemlidir.
Başka bir nokta ise güzel ülkemizde çok kaliteli şaraplar üretilirken niye gidipte orta halli Şili veya İtalyan şarabı alıyım. Fiyat/kalite karşılaştırmasında , iyi bir yabancı şaraba vericeğiniz parayla mükemmel bir Türk şarabı alırsınız. Tabikide yabancı şarapların kalitesi tartışılmaz ama ben ileri şarapçılık teknolojisiyle yeni tanışan Anadolu şaraplarını denemenizden yanayım.
Denemenizi tavsiye edebileceklerim şöylerdir;
Önemli notlar:
*İçtiğim ve denediklerimdir ve beğendiklerimdir. Aralarında herhangi bir sıralama yoktur. Fiyat kalite karşılaştırması değildir. Ödüllü olması bir diğerinden iyi olduğıunu göstermez. Ama yine ödüllü olması kendini kanıtlamış demekte olabilir. Ekstralarını yanlarındaki notlardan takip edebilirsiniz.
**Bu postu elimden geldiği kadar yenileyeceğim.
KIRMIZI
- Corvus – Malbec 2006 ve 2007 BOZCAADA (bu topraklarda üretilen en iyi monosepaj malbec)
- Buzbağ Rezerv – Öküzgözü/Boğazkere 2007 ELAZIĞ/DİYARBAKIR (Güzel geçen bir sene, Yukarı Güneydoğu Anadolu sıcağının üzümler üzerindeki etkisini ciddi anlamda hissettiğiniz bir şarap, diğer rakiplerinden bence tadı daha güzel)
- Corvus – Corpus 2004 ten bu yana tümü (2007 rekoltesi ödüllüdür) BOZCAADA
- Corvus – Blend No 1, No 2, No 3, No 4 BOZCAADA (birbirinden kaliteli şaraplar) NOT: Corvusun her bir blendi bir rekoltedir. 2011 sonbaharda çıkan No:4, No:3 kadar başarılıdır. Nadir bulunan 1 veya 2’den bulursanız kaçırmayın.
- Turasan – Cabernet Sauvignon 2009 KAPADOKYA (Brüksel’de hatırı sayılır bir ödül aldı. İçimi çok kolay)
- Nodus – Shiraz 2009 PAMUKKALE (Sadece 7 fıçı -2100 lt üretildi)
- Çamlıbağ – Merlot/Kuntra 2008 BOZCAADA (Güzel bir masa şarabı. Çok pahalı değil)
- Çamlıbağ – Kuntra Özel Rezerv 2007 BOZCAADA (Güzel bir masa şarabından bir tık daha iyi)
- Sarafin – Merlot 2008 ECEABAT/SAROZ
- Sarafin – Cabernet Sauvignon2009 ECEABAT/SAROZ
- Urla Şarapçılık – Vourla 2009 URLA/İZMİR (bu rekoltesi seneye tadılması için recommend edildi. bir italyan menüsüyle çok güzel eşlik edecektir; şişeyi açtıktan sonra olgunlaşmasını belirgin bir şekilde kokusundan takip edebilirsiniz)
- Vinkara Mahzen – Kalecik Karası 2009 KALECİK/ANKARA (kalecik karasından yapılmış en iddalı monosepaj)
- Büyülübağ Vedat Milör Serisi – Syrah/Tempranillo/Grenacher 2011 ÇEŞME/İZMİR (aromatik, gövdeli değişik bir kupaj denemek tavsiye ederim, bu markayı denemek isteyenlere klasikten sıyrılma şansı)
BEYAZ
- Kayra – Vintage Collectible Series – Chardonnay 2008-2009 URLA (2008 rekoltesinden sadece 6500 adet üretildi. Bulursanız sakın kaçırmayın)
- Nodus – Chardonnay 2009 PAMUKKALE (Fransa’da 1 altın olmak üzere, farklı ülkelerden alınmış 3 gümüş madalya sahibi)
- Corvus – Bornova Misket 2010 ALİAĞA/İZMİR (Aromalı ve çok keyifli bir şarap, klasik Türk beyazlarından çok farklı)
- Corvus – Blend Bianco 2010 ALİAĞA/İZMİR (Ada beyazı diye adlandırdıkları bir şarap, gerçekten açıklandığı gibi şarabın yoğun meyvemsi tadı içtikten sonra açığa çıkıyor)
- Sarafin – Chardonnay 2009 ECEABAT/SAROZ
- Sarafin – Fume Blanc 2010 ECEABAT/SAROZ
- Çamlıbağ – Vasilaki 2009 BOZCAADA (her daim içilebilecek bir masa şarabı)
- Suvla – Roussanne-Marsanne Gran Reserve 2011 KABATEPE/GELİBOLU (yoğun gövdeli, içimi kolay, muhteşem aromalara sahip ödüllü bir beyaz; bağcılıkta nadir bulunan üzümler ile üretiliyor)
ROZE
- CHÂTEAU ROMASSAN ROSÉ COEUR DE GRAIN 2011 – FRANSA (Hiç buraya blush tipi roze yazacağım aklıma gelmezdi fakat o kadar güzel bir şarap ki, gerçekten ipeksi sıfatı tam uyuyor. Malesef Türkiyede satılmıyor. Yurtdışında görürseniz mutlaka alın)