Blue Cheese nedir ve nerde satılır derseniz. Bu keskin ve yarı sert peynir hakkında kısa bir bilgi vermekte yarar var. Blue Cheese’in aslında Danablu olarak adlandırılır ve ingilizce meali Danish Blue’dur. Bu tip içinde otların kullanıldığı inek sütünden elde edilen ve tam yağlı peynirlerin tek bir çıkış noktası yoktur. Avrupai olarak adlandırdığımız insanlar tipik Akdeniz insanı gibi baklava bizim, cacık sizin gibi gereksiz münakaşalara girmeyerekten bu işi çözmüşlerdir. Her bölgenin, köyün ve şehrin üreticilerini bir araya toplayarak devlet desteği ile , hem ürettikleri ürünlere verdikleri adın başkaları tarafından kullanılmasını önlemek, hem de üretimde belli standartları tüm üreticilere empoze etmek amacıyla konsiller oluşturmuşlardır. Fransada ve İtalyada bunun önemli örneklerini görebiliriz. Çoğu zaman aldığımız ürünlerde ya damga ya da soğuk mühür görürüz ki bu o standartların yakalandığını ve konsil tarafından onaylandığını gösteririr. Bir nevi orjinallik ölçütü.
Uzun lafın kısası Türkiye’de rokfor olarak satılan ve bildiğimiz peynir, aslında Danimarkalılar tarafından da üretilmektedir. Adı Danablu’dur, rokfor değildir çünkü Fransanın Roquefort köyünde üretilmemiştir. Ve aslında gerçek Rokfor (Roquefort) Türkiyede pek kolay bulunmuyor.
Eğer merakınız hala devam etmekte ise; Appellation d’origine contrôlée ve Denominazione di origine controllata kurumlarını inceleyebilir, ürünleri görebilir şarap peynir masalarında gurmeliğinizi konuşturabilirsiniz. Tabikide yukarıdaki kısa bilgiler yetmeyecektir.
Sosumuza geri dönersek,
Bu sos çok lezzetli ve yararlı bir sostur. Neden diye soracak olursanız. Düşünün, bi hamburger yaptınız ama içine koyacak bırakın marulunu, ketçabınız bile yok. Naparsınız?? Hemen bu sosu hazırlarsınız afiyetle yersiniz. Gerçi ketçap olmayan buzdolabında Blue Cheese’in ne işi var, ayrı bir soru ama… Veya et yaptınız şarapta içmek istiyorsunuz, küçük bir sos kasesine etinizle ve patatesinizle sunabileceğiniz net bir sos. Şarabada mükemmel eşlik eder.
Çok basit ve kolay.
100-200 gram blue cheese i çatalla ezin. Peyniriniz az ve miktarın fazla olması gerekiyorsa içine yarım paket krema ekleyebilirsiniz. Bir küçük diş sarımsağı dövüp dişe gelmeyecek parçalar halinde kıyınız. Çok sarımsak tadı bozabilir, dikkat. 4-5 damla limon suyu, 1 yk elma sirkesi, kaya tuzu ve hardal tozu. Hardal tozu bulamazsanız çok acı bir hardaldan 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Bunları iyice karıştırın ve hava almayan bir kapta 1 saat dinlendirin.
Yine hava almayan kapta 4-5 güne kadar saklayabilirsiniz. Dediğim gibi patates ve et ikilisine güzel eşlik eder, bu üçlüye şarap eklenirse muazzam olur.