En başından belirteyim, – ki bunu başka yazılarımda da okumuşsunuzdur ben maydanoz ve dereotunu çok gerekli bulmam; bulmadığım gibi de mutfağımda çok barındırmam. Evet, biliyorum ne zaman somon görsek üzerine dereotu dikiyorlar; siz farklı olun buharda aroması diriltilmiş biberiyeyi deneyin. (Su kaynatırken çatalın ucuyla 5-6 dakika kettle’ın üzerine tutsanız yeterli.) Neyse.
Bu tarifin aslında tam türkçesi yok. Tuzlama balık olarak ben Marmara lakerdasını bilirim, tütsülenmiş(islenmiş) dediğimizde de çiroz ya da uskumru… Fume Somon’da değil, çünkü bildiğimiz Kuzey Avrupadaki gibi evde fümelemek zor. Ayrıca dokusuda çok farklı. Somon tartar da diyemezsiniz çünkü tam çiğ değil.
Başlangıç için balıkçınızdan alacağınız güzel bir derisi üzerinde bir somon parçasını (filetodan büyük) eve getirin.
Bu parçanın yağlarından ve derisinden iyice temizlenmesi gerekiyor. Nusret gibi ince uzun balık bıçağınızla derinin altına girip etten ayırın. Daha sonra yağ parçalarını temizleyerek temiz soğuk suda yıkayın.
Genellikle restoranlar şık olması için balığı simetrik olarak dikdörtgen haline getirirler. Eğer keseceğiniz kenarları başka bir sunumda kullanacaksanız size öneririm, ev halkı için yapıyorsanız çokta önemli değil.
Kısacası yapmamız gerek şudur, hazırladığımız parça balığı hazırlayacağımız karışımın içinde bir – birbuçuk gün soğuk bir ortamda (muhtemelen buzdolabı) bekletip tekrar yıkayacağız. Ve tabiki aromaların tam oturması ve gelişmesi için yine 1 gün dinlendireceğiz.
Bu noktada birkaç şekilde tarifinizi ayrıştırabilirsiniz. Hatta sunduğunuz diğer yiyecek ve içeceklere uyması için özel tarif geliştirebilirsiniz. Asididesi yüksek kuru baharatlar, aroması yüksek otlar/yapraklar veya meyve kabukları çok uyumlu ve güzel sonuçlar verebilir.
Baz karışım için somonumuzu bir kaba yerleştirdiğimizde üzerini kaplayacak kadar deniz tuzu ve şeker kullanmamız gerekiyor. Denge için ikisini de aynı miktarda kullanmamız gerekmektedir. Esmer veya beyaz, hiç farketmez.
1 gün boyunca buzdolabında kapalı olarak sakladığımız somonu çıkartmak istediğinizde, kap içinde sizin koymadığınız bir su biriktiğini göreceksiniz, bu kimyasal etkileşim sonucu olarak karşılayınız ve dökünüz.
Somonu yıkayıp, peçete ile kurulayınız, daha sonra yeni bir kaba koyarak üzerini kapayacak kdar sivi yag ile doldurun. Kullandiginiz yahin bir önemi yok çünkü tat vermedigi gibi, zeytinyagindan da tat almasini istemeyiz. Dinlenmesi için buzdolabına 1 gün süreyle yeniden yerleştiriniz.
Alternatif olarak, rendeleyeceğiniz misket limonu veya yaz portakalı kabuğunu karıştırabilirsiniz. Normal limon asit ve tat dengesini bozabilir.
Resimdeki gibi servis edebilirsiniz. (not: resim alıntıdır)